alla kategorier
Nyheter

Introduktion till arbetsprincipen och fördelarna med litiumjärnbatteri

Tid: 2023-03-23 Träffar: 41

Vad är ett litiumjärnbatteri? Introduktion till arbetsprincipen och fördelarna med litiumjärnbatteri

Litiumjärnbatteri är ett slags batteri i litiumbatterifamiljen. Dess fullständiga namn är litium järnfosfat litiumjonbatteri. Katodmaterialet är huvudsakligen litiumjärnfosfat. Eftersom dess prestanda är särskilt lämpad för krafttillämpningar, kallas det också "lithium iron power battery". (hädanefter kallat "litiumjärnbatteri")

Arbetsprincip för litiumjärnbatteri (LiFePO4)

Intern struktur för LiFePO4-batteri: LiFePO4 med olivinstruktur till vänster används som batteriets positiva pol, som är sammankopplad med aluminiumfolie och batteriets positiva pol. I mitten finns ett polymermembran, som skiljer den positiva polen från den negativa polen. Litiumjon Li+ kan dock passera men elektronisk e - kan inte. Till höger finns batteriets minuspol bestående av kol (grafit), som är sammankopplad med kopparfolie och batteriets minuspol. Batteriets elektrolyt finns mellan batteriets övre och nedre ändar, och batteriet är förseglat med ett metallskal.

När LiFePO4-batteriet laddas, migrerar litiumjonen Li+ i den positiva elektroden till den negativa elektroden genom polymermembranet; Under urladdningsprocessen migrerar litiumjon Li+i den negativa elektroden till den positiva elektroden genom membranet. Litiumjonbatteri är uppkallat efter migreringen av litiumjoner under laddning och urladdning.

Huvudprestanda för LiFePO4-batteri

Den nominella spänningen för LiFePO4-batteriet är 3.2 V, slutladdningsspänningen är 3.6 V, och sluturladdningsspänningen är 2.0 V. På grund av den olika kvaliteten och processen för positiva och negativa elektrodmaterial och elektrolytmaterial som används av olika tillverkare, deras prestanda kommer att vara något annorlunda. Till exempel är batterikapaciteten för samma modell (standardbatteri i samma paket) ganska olika (10%~20%).

Fördelar med litiumjärnbatteri

Jämfört med traditionella blybatterier har litiumjonbatterier betydande fördelar i arbetsspänning, energitäthet, cykellivslängd etc. Jämfört med det traditionella blybatteriet har det följande fördelar: hög energitäthet, stark säkerhet, bra hög temperaturprestanda, hög effekt, lång livslängd, låg vikt, sparar maskinrumsförstärkningskostnad, liten storlek, lång batteritid, bra säkerhet, etc.

Heta kategorier